EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A táplálkozás az ember és az állat egyik jelentős életjelensége, amely során a szervezet a megfelelő és egészséges működéshez táplálékot vesz fel, amit vérhálózat útján juttat el a sejtekhez. Táplálékainknak sok fajtája van. Ezeket a szánkban felaprítjuk, majd lejut a tápcsatornába ott pedig az emésztőnedvek felbontják alkotó elemeire. A fontosabb tápanyagok eljutnak a véráram útján a sejtekhez, a felesleges salakanyag pedig távozik a szervezetünkből.
Sokan az egészséges ételek fogyasztását értik alatta. Az "egészséges étel" nem megfelelő kifejezés, hiszen a forgalomban lévő élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető. Viszont vannak olyan ételek, italok, amelyek fogyasztása gyakrabban, másoké jóval ritkábban ajánlott. Az egészséges táplálkozás a különféle étek és italok megfelelő arányában és mennyiségében, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztása. Ezáltal a betegségek kockázatát minimálisra csökkenthetjük.
A táplálik piramis azt mutatja, hogy egy nap mibő mennyi az egészséges.
Zsír, édesség: 5%
Tej és tejtermékek: 20%
Hús, szárnyas, hal, felvágodt, tojás: 20%
Zöldség, gyümölcs: 35%
Kenyér, gabonafélék, tészta, rizs: 40%
Fő az egészség!!!
XD :D :) ;)